Khamis, 1 September 2016

new style ----> kakak wardah

sempena hari merdeka semalam wardah minta mama bawa dia pergi kedai gunting rambut.. dia kata nak rambut pendek nak cantik mcm kawan dia.. aku tanya nak pendek mcm mane.,..nak pendek mcm papa ke..dia kata xnak.. papa lelaki..wardah nak mcm perempuan...

waaa dah pandai pulak ye dia main minta2...








so aku ckp kat kedai tu tolong gunting rambut dia pendek..lepas tu pandai2 lah..asalkan kelihatan cantik... so akak kedai tu tanya die nak pendek atas bahu ke..dia kta aah..lepas tu aku request suh die buat kan rambut depan tu pendek... siap je potong aku suruh dia tgk betul2 depan cermin... aku tanya cantik ke x.. dia kata haaaa mcam ni lah yg wardah nak... 


so ini lah new style dia... rambut sempena merdeka... papa dia ckp dia dah besar..dah pandai nak cantik2...

bila potong rambut mcm ni nampak lah mcm kebudak budakan..selalu nampak mcm dah besar sgt kan x padan dgn umur..




lepas ni aku nak rebonding rambut die bagi lurus..klu x kembang semangkuk je rambut bl bangun pagi hahahah.

durian crepe



ok meh kite belajar cara buat durian crepe.. sekarang ni kiri kanan tgk org jual durian kan..so elok sgt lah kite buat durian crepe..dah lama sgt mengidam nk mkn durian crepe ni..mula2 nak buat tgu durian x sampai2 musim nye.. ni dah banyak durian laju2 lah aku buat..

sanggup tgu en.suami blk keje lps tu ajak die g cari durian semalam..dpt sebiji durian pun jadi lah..kalau ikutkan resepi aku buat ni boleh dapat dalam 10 - 13 ketul durian crepe..

tp sebenarnye mencabar gak nak buat kulit crepe ni..bape kali dah aku angkat kulit dia x menjadi..dah akhir2 tu baru lah menjadi tu pun dkt kuali tu aku sapukan minyak sikit xnak bagi dia melekat. alaa kaedah dia sama je mcm kite buat lempeng..

ok x nak banyak taip kite tgk resepi kat bawah ni ye...

3 sb tepung gandum
3 sb tepung ubi
1 sb1/2 tepung jagung
1 sb tepung custard
1/2 cawan susu segar bg suam
3/4 cawan air (3/4 ni dekat2 penuh ah ko tu pon xpaham)
1sk pewarne kuning
1bijik telur semua dan 1 bijik lg kuning shja(so dua)
Sedikit garam dan esen vanila
1sb gule halus
1sb minyak

Ok whisk kan semua dan tapis.. (aku tapis 2x.. )



ok ni rupe bancuhan durian crepe aku..

ok sekarang korang g amik kuali leper.. sapu kan minyak sikit atas kuali tu..amik sesenduk adunan tu tuangkan atas kuali..kemudian gelek2 kan adunan tu bg rata... ( eh betul ke ayat aku ni)... time ni api jgn buka besar sgt kang dari colour kuning bertukar colour itam lak crepe korang...

nak tau kulit tu dah masak ke belum korang perhatikan kan ada gelembung2 ..haa tu kire dah boleh angkat masuk dalam pinggan..jgn terbalik kan pulak ni bukan buat lempeng ye...

ok kulit yg licin tu kite letak di luar so bl lipat crepe tu akan cantik licin je la kulit nye..


masa dok tgu kulit crepe tu masak boleh lah korang sediakan wipping cream dan isi durian..

isi durian tu korang carik2 kan keluar dari biji..agak2 lah mcm aku buat aku guna 1 biji durian...kemudian wipping cream tu pastikan korang cari yg non diary dia da siap ada gula..so korang hanya perlu putarkan je.. aku guna 1 cawan wipping cream tu dah dpt banyak... korang mix kan sampai kental..kire klu terbalik kan cream tu x jatuhke bawah...




ok sekarang kite tgk cara nak letak cream dan durian.. korang tgk kat gambar atas tu je la ye... lipat lah korang bg kemas..nnt jadilah rupa mcm kat bawah ni..



dah siap lipat korang simpan lah dalam peti sejuk,,,makan time sejuk2 sedap...aku bawa opis bg kengkawan rasa..lepas mkn masing2 bau durian je..hahhaha..

ok bye..



puding roti karamel lapis coklat


cerita campak belakang..bulan 8 punye cerita tp bln 9 baru nak update kat sini..hahaha akak bz sgt x sempat nak jenguk blog ni..

ok jom kite belajar cara buat puding roti karamel..
sayang nak buang roti yg dah nak expired so kite ubahkan dia jadi puding..maaf la rupa paas puding kite x secantik bidadari sebab tempat kukus tu kecik x muat ngan bekas puding..adjust punya adjust jadi lah rupa paras begini...

sebelum bg resepi nak ucap terima kasih pada sifu kita KAK AZLINA yg femes kat FB.. dia baik ati sgt sbb share kan semua resepi kek, kuih dan masakan dalam FB dia... kalau nak tgk fb dia boleh taip Azlina Ina Fans. mmg banyak resepi yang dia bagi aku dah cuba dan menjadi..mmg x mengecewakan ..

ok resepi ni aku amik dari  blog kak fiza... tq ye kak sy share resepi dalam blog sy plak..



ok jom tgk resepi pulak ye...

bahan - bahan yang diperlukan adalah :

3 sb gula - utk dijadikan gula hangus
4 keping roti
3 biji telur
2 cwn air suam
1 atau 3/4 cwn susu pekat manis (pandai2 adjust)
1sk esen vanila 
1 sdt tepung jagung
1sdt coklat emulco
1sdt cappucino emulco (aku x letak)
1sdt pewarna kuning ( aku x letak )


cara- cara buat :

masak gula hangus dah masak ketepi kan
kisar roti , susu dan air suam bersama. kemudian masukkan telur yang dah ditapis, esen vanila dan tepung.. kisar kan bagi sebati.

kemudian bahagikan adunan kepada 2 bahagian.. satu warna asas + colour kuning dan lagi satu campurkan dgn coklat emulco dan cappucino.
masukkan adunan colour kuning dalam bekas gula hangus dan kukus selama 15 minit.
masa kisar bahan - bahan tadi dah boleh start panaskan kukusan..
kemudian buka kukusan dan tuangkan adunan coklat ats adunan td..masa ni jgn kasar2 takut pecahlak puding yg dalam kukusan td..tuang slow2 je... kemudian kukus lg selama 15 -20 minit.( sehingga masak)

lepas dah masak boleh lah keluarkan dari pengukus dan tebalik kan..letak dalam peti sejuk dan makan time sejuk2..perghhh nikmat rasa nye ...





buat dapat besar ni comfirm x abis makan..so potong sebelah bagi pengasuh wardah ...suke bangat dia siap tanya resepi mcm mana nak buat..heheheh...

sekarang ni rajin buat macam2 kat umah time cuti tp xde org nk mkn..so yg menjadi mangsa nya adalah pengasuh wardah lah...hahah aku bagi je dia ..ye ar kat umah ni mana lah ada org..aku ajin buat tp x rajin makan... klu x pengasuh aku bawa kat opis bagi kengkawan lak rasa heheh..

ok bye..