meh aku nak share resepi yg aku buat masa cuti hujung minggu lepas..nama menu ni chiken roll..aku dpt idea nk buat menu ni setelah dok membelek blog kak Ana.. aku rasa sejak2 ni aku banyak singgah kat blog akak ni sbb byk resepi yg best2...kalau nak di ikutkan da 4 resepi da aku dok follow dari blog dia..semua nye menjadi..so kali ni ada lah resepi yg kedua...lg 2 resepi nnt aku share k..
ok la xmo cite byk jom kite tgk cara buat nye ya...
bahan - bahan perap ayam :
3 keping daging ayam ( di ketuk bagi leper.. )
serbuk kari
serbuk kunyit
serbuk lada hitam
mixed herbs.. ( aku xde mixed herbs so aku tibai campur oregano n italian herbs )
garam
** semua barang td di perap ngan ayam td selama setengah jam..lg lama lagi baguih **
siap sedia utk di perap |
ayam yg da siap di tumbuk bagi leper / nipis..kemudian masa utk di perap... |
dalam proses perap ayam td kite siap kan inti untuk chiken roll td...bahan2 inti tu nnt akan di masukkan dalam ayam yg di perap td kemudian kita akan gulung ayam td...
bahan - bahan inti :
sayur bayam ( aku gune bayam merah )
sayur cendawan ( sj tambah nk habis kan stok sayur dlm peti ais )
bawang holland / merah & putih
garam
** tumis bawang merah n putih hingga naik bau.. kemudian masukkan cendawan td masakkan sehingga betul2 masak... ( cendawan kene masak lama kalau x nnt sakit perut huhuhu )kemudian baru la masukkan sayur bayam td.. masak bg kering nnt xde la kuah sayur td meleh keluar masa kite nk gulung daging ayam td.... tp aku masak ada kuah sikit sbb nk bg wardah mkn ngan nasi nnt..hihih **
sayur bayam merah |
cendawan |
bawang putih n holland |
tumis bawang td hingga naik bau |
masukkan cendawan dulu |
baru la masukkan sayur bayam |
siap di masak..di bahagi due utk wardah mkn n aku buat chiken roll..tp aku x amik kuah nye la |
ok jom kite tgk camne cara nak buat chiken roll tu yer....
1. mula2 bentang kan dada ayam td ...sambung2 kan isi ayam td menjadi 1 kepingan
2. mula2 kite letakkan sayur bayam td di hujung isi ayam.ikut korang ar nk letak banyak mana tp jgn byk sgt takut tersembl keluar
3. lepas tu baru la kite gulung kasi ketat2 isi ayam td... pastu korang ulang la step 2 td berulang2 sampai la abis..nnt jadi la macam kat gambar bawah ni...eh..eh..jgn nk ckp huduh lak gulungan ayam aku tu ye...
4. lepas da siap gulung kite amik la 2 batang lidi sate utk di cucuk kat daging td..tujuan nye xnk bg isi dalam nye terbarai masa proses memasak...memandang kan kat uma aku tu xde lidi sate, so aku terpakse la gune kan pencungkil gigi yg baru je laki aku beli...
5. panas kan minyak dalam pan..mcm aku, aku panas kan gune pemanggang ajaib..
6. tumis kan bawang holland hingga bau
7. kemudian baru la masukkan secara berlemah lembut gulungan ayam td kat atas pemanggang td.. kemudian taburkan serbuk oregano / mixed herbs/ daun kari / daun rosemary
8. masak di atas api yg kecil tau..jgn besar kang hangus lak
9. da agak masak boleh la golekkan sebelah lain lak nak bg rata..kalau di ikutkan dari segi pembacaan blog kak ana, dia kate setiap bahagian tu di masak dalam 4 - 5 minit..
10. kemudian setelah di masak atas pan, kite masukkan dalam oven dan tuangkan sekali baki minyak yg dalam pan td dalam bekas oven. masak dalam 10 minit.. tp di sebabkan aku punye oven ni jenis microwave grill oven, n aku sememangnya x geti nak gune sbb dok tekan punat grill x gak masak2 so aku amik keputusan utk masak semula atas pan sampai betul2 garing..hihihi... aku n laki aku suke yg garing2 makan mcm tu pun sedap...
so camnila upe nye bila da masak..... tgk kan gelap sikit warna ayam tu sbb aku masak garing2....laki i cakap sedap n die tunjuk ibu jari kat aku masa nk mkn tu..die siap ckp leh la buat kebab mcm ni..
ni hasil dari pemotongan ayam tu...masa aku buat chiken roll ni aku x bagi daging tu betul2 nipis sbb tu la masa kite potong isi ayam tu nampak mcm tebal...tp mcm mane pun mmg sedap kan... aku mkn ngan cili sos je buat mkn ngan nasi...ratah mcm tu pun sedap gak..tp kalau korang terlampau rajin boleh lan buatkan sos mushroom leh cicah2 ngan ayam tu....
chiken rolll versi aku.... |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan