SyAyUS sELAmErNyA BeRsAmA

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

wArDAh SeKaRaNG

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

Selasa, 5 Mac 2013

resepi tiramisu yang simple



ini snek yg aku buat ari ahad aritu..akibat kebosanan yg terlampau sgt aku buat keputusan utk buat tiramisu...mcm bese ar ni resepi ke 5 yg aku amik dari blog kak ana ...kebetulan ari ahad aritu en.suami kerja sampai ke mlm..makne nyer 1 ari la aku n wardah  x menanatap muke en.suami..huhuhu...hotel bz nak x nk kene la stay sampai ke malam...

sebelum buat tiramisu ni aku n wardah g la carefour beli barang yg xde dlm list utk buat tiramisu..tp masa nak pergi n blk dari carefour tu wardah buat perangai dok nangis2 je x nk masuk kerete n masuk uma..jenuh dok pujuk die suh masuk tp xnk..last2 die nk aku belikan susu kotak baru la die nk ikut aku ckp..huhuhu....

ok la jom kite buat tiramisu yg simple ni yer....

bahan - bahan :


1. whipping cream 250 ml. Aku beli yg 1 liter terus sbb kotak kecik whipping cream da abis


so aku guna botol susu wardah yang baru utk ukur sukatan sebanyak 250ml..maklumlah aku ni mmg x geti nak main sukat dgn betul


2. cream chese.. ni je yg aku jumpa lg pun xde la mahal sangat arge nye

3. kek span yang murah kat carefour..aku amik perisa pandan


4. benda wajib ada...mixer...kalau xde jenuh ar korang nak mengacau bahan - bahan kat atas td

5. setengah cawan gula 

6. esen vanila ( aku x letak sbb baru perasan esen vanila aku tertinggal kat uma mak aku )

7. nescafe ( kat uma aku xde stok nescafe so aku gantikan ngan air milo..huwawawa derhakaaaaa )

8. serbuk koko


cara - cara:

1. campurkan cream chese, gula, whipping cream dan esen vanila  dalam bekas...


2. putar bahan - bahan td sampai sebati ye...


3. kemudian susun siap2 bekas utk letak tiramisu tu ye



4. potong kek span dengan saiz x tebal x nipis... agak2 boleh muat masuk dalam bekas td..

5.tuang kan sedikit air nescafe tanpa gula ( mcm aku, aku guna milo je xnk letak pun xpe gak ) dalam piring, kemudian dengan kadar yg cepat terbalik2 kan kek td kat atas air nescafe..jgn bagi lembik sekadar basah2 je...lepas tu terus masukkan dalam bekas...

jadi la mcm ni...mcm aku, aku terletak lama sangat kek td dalam air..tp still x lembik sangat pun

6. kemudian masukkan chese yg dah kita putar td ats kek..ikut suke korang la nk letak banyak mana chese tu..tp jgn la terlampau byk sgt sbb kite nk bg nampak bertingkat2 dia nnt...


7. lepastu tabur2 kan serbuk koko td atas chese..sila gune kan penapis utk dapatkan hasil yg terbaik yer...kalau x gune nnt berketul2 serbuk koko masuk dalam bekas tu nampak  berapa cantik...


haa nnt jadi la mcm ni....korang ulang balik step yg pertama td sampai la abis...

pandangan sisi

siap sudah...
aku dapat buat 7 bekas tiramisu pada hari ahad aritu
sila tutup mate anda bl tgk colour kek ijau bertukar jadi cokelet yer....aku ada gak buat letak kek saja x cicah ngan air milo...rasa nye lagi sedap...

8. bila da siap semua td sila susun bekas2 td dalam peti sejuk di bahagian bawah..sejukkan dalam 4 jam baru la sedap di makan



sesi menyejukkan tiramisu
yang saiz kecik ni aku buat utk si kecik wardah..letak kek n chese saja...sedappppp

simple je kan nak buat tiramisu ni????sangat simple....lain kali aku nak buat lg ar..tp nak try buat gune biskut tiramisu n letak filling dalam tiramisu tu..nampak mcm menarik je...

selesai buat tiramisu tu terus aku buat kan menu dinner utk wardah...kali ni aku buat kan die pasta chese lak..pasta baru je beli kat carefour...



taraaaaaaaa...nila pasta chese yg aku cakap kan tu...masak simple2 je..alhamdulillah wardah mkn banyak..die kan giler chese so kalau ada ape2 mknan yg ada chese mmg laju la die mkn...tp sebelum makan tu aku minta dia kemas kan ruang tamu yg die da buat sepah tu...nasib baik cepat jee die ngemas..mana x nye nampak makanan baru la kata kan...tp yg x tahan nye die main campak2 je semua barang2 kat atas sofa..kire die bg clear kat area tengah ruang tamu je la ...hhuhuhuu pandai betul die yeee...






masa makan tu die dok main2 ngan aku...kesian die nampak mcm boring pn ada..lg pun 2 hari cuti dia demam so 2 hari bercuti kerja die dok merengek je..sampai kan tension aku di buat nyer...ada masa tu aku yg merajuk ngan die sbb die dok nangis2 tanpa sebab..uikkk aku merajuk???alaaa merajuk masuk bilik jer sambil tutup pintu....pastu x sampai 2 minit wardah datang nangis2 ketuk pintu sambil panggil2 nama mama...hihihi bila aku buka pintu terus die peluk aku n berhenti nangis..haaa tau pun nak pujuk mama...ahaks!!!

sebelum masuk tido en.suami x blk kerja lg..so sempat la aku tinggalkan note kat die kat peti sejuk..hihihi bkn note ape pun ...cume note nak gtau kat die " kalau sudi rasalah kek tiramisu yg aku buat dalam peti sejuk tu "... masa tengah malam  dalam kul 2 aku tersedar nk buat susu wardah tgk2 kat dapur ada bekas kek tiramisu yg da licin laki aku makan..hihihih tersenyum sorang2 kat dapur tengah mlm tu sambil buat susu...ahaks!!!!

ni la note yg aku tampal kat peti ais tu

7 ulasan :

  1. MMg simple..nmpak pn sedap.. nnti nk cuba buat cara ni..

    BalasPadam
  2. akak bli kat mana ye cream cheese ngan whipping cream tu? kat supermarket ad juai tk?

    BalasPadam
  3. aah kat supermarket ada jual... cari kat bahagian chese2 tu

    BalasPadam
  4. simple...nak try la....p/s comel betul memo kat peti ais tu :)

    BalasPadam
  5. sedap sedap sedap...hehee

    BalasPadam
  6. serbuk koko tu kalau nk gantikan dengan serbuk lain blh x?? mcm serbuk milo ke??

    BalasPadam
  7. serbuk koko tu kalau nk gantikan dengan serbuk lain blh x?? mcm serbuk milo ke??

    BalasPadam