Jumaat, 30 November 2012

selamat hari jumaat


salam semua..memandang kan arini ari jumaat so mood utk bercuti tu da awal2 lg terbit..hihihi
nak buat kerja pun rasa malas sangat..bkn ape x cukup tido je rasa nyer ni sbb semalam tido lmbt.. ape lg dok  layan si kecik yg nak berjalan2 tgh2 mlm...huhuhuhu org pukul 10 tu baru nk tido tp die da bangun dari tido n xnk tdo..pastu dok minta makan...mane la nk cari mkn..last2 en.suami ajak g mcd beli kan bubur utk die..da dpt bubur bkn nyer die nk mkn sgt pun sj je nk mkn angin malam..sabar je laaaa...baru suap dia bp sudu bubur terus dia ckp jom balik..waaaa mmg sakit ati tau...nak x nk aku gak yg kene abis kan bubur tu ,... ( padahal mmg aku pun rasa lapa ngan tibe2 pun hihihi ) 

so sebelum blik uma en.suami dok tanye nk g mane lg ni? nak blk uma terus ke g uptown??waa mmg x larat la mate ni tp dlm ati meronta2 nk g..tp bl pandang budak sebelah da terlentok terus batal kan niat nk g uptown tu..terus balik uma..sampai uma tukar baju semua terus pengsan..yg x tahan nyer si kecik ni tido x sedar sampai ke pagi...haa tu la org suh tido malam2 xnk ni da xle buka mate langsung..rasa kan ko!!! selalu kalau aku angkat dia comfirm die sedar n buka mate ni langsung x le buka..comel je tgk die time tu..hahahah

so ape aktiviti korang utk esok? aku ngan akak aku da plan nk buat durian crepe n masak sup tulang esok kat uma mak aku..waaaaa durian crepe tu...x pernah rasa n ni 1st time buat..nnt da buat aku tepek gambar kat sini k..petang ni nak g tesco beli barang utk buat durian crepe esok.... so nnt kan kemunculan durian crepe versi aku ye....

k bye!!!

Khamis, 29 November 2012

terbang tinggi tinggi sampai ke awan


ok ni cerite 2 minggu lepas tp arini baru leh update...kejadian berlaku petang jumaat selepas papa balik kerja..hihi...petang tu saya bosan duduk uma ( sebenar nyer mama saya yg bosan ) so dia ajak la en.suami kua jln2..saya awal2 lg da di siap kan oleh mama saya tunggu papa saya pulang je..tp di sebab kan kesian tgk papa saya pulang ngan muka letih saya bg papa saya rehat dl..masa papa tgh rehat saya  buat sesi sport cek dl handbeg mama saya takut mama ada bawa benda2 terlarang dalam beg tu... 



da puas buat cek semua saya rasa bosan lak terus saya golek2 sambil minum susu...bkn ape sebenar nye nak kumpul tenaga je sbb jap lg saya nak turun bawah jalan2.. bila papa da cukup rehat papa  kate kite g main helikopter je la kat padang bawah..saya x banyak songeh janji saya boleh keluar dari pintu uma..terus dengan muke tersenyum lebar saya jalan terkedek2 sambil pakai kasut...







sampai je kat bawah mama  letak saya kat kerusi sambil2 tu tengok papa saya start enjin helikopter...masa tu semua org dok pandang je kat family kitorang konon bangga sangat la sbb papa saya je yg ada helikopter..hihihihi.... 



tp papa saya ni main kejap tinggi kejap rendah x pandai langsung nak adjust la..saya pun cakap la main elok2 la saya nk tgk ni..cewaahhhhh!!!!!!






ha ini la rupe helikopter yang mama saya beli kan tu..sangat la keperempuanan kan warna dia..sah2 la helikopter ni akan jadi milik saya n mama saya..huwawawawa.... tgk la helikopter saya terbang tinggi sikit sbb papa saya da pandai main...




da bosan main helikopter saya pandang2 kiri kanan..sekali ternampak pasar malam kat seberang jalan tu..ape lg saya suruh papa saya simpan helikopter dalam kerete dan terus g pasar malam..masa jalan2 kat pasar malam tu ada sorang makcik tu tegur saya..die cakap mcm ni....."da abis da main helikopter"? mama saya buat muke ala2 confius sambil tanya kat papa saya...eh diorang nampak ye kita main td??? saya dengar ayat mama saya tu terus jeling..ceh..buat2 tanya konon mama ni...

Rabu, 28 November 2012

Percutian di China - Guangzhou Part IV


ok meh sini nak sambung bercerite pasal percutian aku kat Guangzhou..hahahaha mst korang da muak kan tp aku nk cerite gak..ni last entry ...sumpah!!! hahaha sebelum ni nk sambung cerite tp ada masalah nk upload gambar so tergendala la gamak nye..

ok kali ni adalah hari terakhir aku kat guangzhau sbb mlm tu aku da kene balik ke Malaysia..klu ikut perancangan abg ipar aku ckp last daay kite akan berjalan kat area2 hotel tu je tp mcm ne tah da siap2 packing barang semua ms nak keluar dia boleh g jalan kat Beijing Lu balik..tp xpe la sbb aritu ms kitorang pegi tu ramai sgt org x berkesempatan nk tinjau2 kedai..so pagi2 kitorang dtg tgk kedai pn byk yg x buka sgt..ape yg aku tgk kat sekitar kawasan tu kan, sebelum kedai tu nak mula kan operasi perniagaan diorang akan berkumpul ramai2 pastu diorang buat mcm mesyuarat ringkas la..mayb nk bg kata2 semangat kat staff diorang n bg tau ape target yg perlu diorang capai..cewahhh mcm tu sekali ayt aku..tp itu la yg aku nampak.. lg 1 kedai diorang walau pun awal lg dioranng  tetap da buka tau.. 
lepas da puas jalan kat Beijing Lu kitorang pergi kat kedai yg jual pakaian banyak2..sbb aku ckp wardah punyer seluar n t-shirt x beli lg..hihhi
sampai kat sana abg ipar aku bg ms 1 jam je utk bershoping kat sana..abis 1 jam terus balik hotel sbb nk cek out n terus g airport.. dia kata nk ke airport tu amik masa yg lm gak tau sbb jauh..huhuhu..dlm masa 1 jam byk gak la aku borong baju utk wardah dan yg lbh penting adalah baju tidur utk die..sgt cantik baju tidur kat sana so aku beli kan 4 set utk dia...berbaloi gak la beli sbb harga kat sini lg murah dari yg jual kat fb...


beg yang siap sedia di bawa balik...ehhh tu x masuk kotak2 lg ye
posing depan pintu bilik
dia pun nak gak posing
bergambar di beijing lu
posing lagi

hmmm sebenar nyer masa aku berjalan2 kat sini kan aku ada nampak polis diorang berlegar2 kat semua kawasan tau.. kire kalau ada ape2 masalah mmg senang la korang nak jumpa polis..lepas tu pondok polis pun ada je...lagi 1 kalau kat jalan raya tu aku tengok setiap penjuru ada je polis trafik diorang jaga jalan..kalau ada 4 simpang, 4 org polis gak la yg jaga..waaa betul2 bekerja polis diorang kat sana tau..bkn nak ckp ape la kalau nak banding kan kat Malaysia ni mmg ada polis tp yg aku tgk diorang berdiri je x pun tgk jer kerete lalu..tp polis di Guangzhou diorang akan jaga jalan walaupun trafic light tu berfungsi..lagi 1 yg aku nampak alat pemadam kebakaran diorang akn simpan elok2 tau..siap ada peti lg mcm gambar kat bawah ni...bg aku ni 1 yg baru tau..hihihi ( jakun )



ok setle semua membeli barang n lihat2 kawasan kitorang pun blik hotel n cek out..sebelum cekout wajib posing dl ngan barang2 yg banyak..hihihi..so nk g ke airport tu da comfirm2 la kene naik nganteksi sbb brg kitorang banyak sgt..nak tau x kitorang kene tahan 2 teksi tau utk nk ke airport.huhuhuhu...masa naik teksi tu aku ngan kakak aku n abg ipar aku naik teksi lg 1..dlm teksi tu kitorang duduk diam je ye la kang byk ckp driver x faham lak..boleh tahan laju gak la driver teksi tu bawa aku rasa kalau kat malaysia mmg da byk kali dpt saman..tapi diorang elok je bawa laju camtu..tp mmg betul lama gak masa nak ke airport tu..







masa ni dalam teksi

ini upe teksi diorang yer..so kalau nk merompak tu payah sikit la hihhi



sampai2 je kat airport tu aku tgk ada sorang mamat china ni lari2 ..aku igt kan ape upe nyer diorang tolong kitorang amik troli n tolak troli tu sampai la kitorang sampai ke kaunter..haaa jgn x tau yg tolong tolak troli tu berbayar tau..1 troli diorang cas RM15..perghhh masyuk tu nasib la kat malaysia x buat mcm tu kan...sebelum nk masuk ke airport kitorang akan di scan tau..tp yg aku pelik tu ms die nk scan beg2 tu diorang cume pakai sekeping kertas je so dari kertas tu dpt detect sama ada kite ada bawa bom ke atau barang2 terlarang... dan lg 1 dlm airport ni dorang ada polis peronda dorang yg naik kenderaan diorang..dalam kenderaan tu diorang akan pegang senapang sambil di temani ngan anjing yg sgt la menakut kan..nasib la mulut anjing tu di tutup kalau x dok tepi die mau kene gigit..kire diorang kat sana betul2 jaga keselamatan..
lepas tu kalau korang nak simpan barang2 dalam kargo pasti kan barang2 korang tu da cabut bateri siap2..x kisah la bateri henpon ke bateri alat mainan ke..kalau x alarm dorang akan berbunyi..ada sorang minah negro ni dia beli 1 alat ni macam cd player banyak tau tp di sebab kan dia x geti nak keluarkan kompenen bateri dalam tu die tinggal kan kat situ jer..gile byk tu tau kalau jual comfirm berbaloi2..kire kastam kat sana ngan mulut tersenyum dok kutip je la barang tu sbb minah negro tu tinggalkan mcm tu je...


tunggu utk scan barang sebelum masuk pintu airport
selepas sesi scan barang
ni la upe nyer dalam airport guangzhou tu



wajib tunjuk gambar panda hihihi



ok sebelum terbang balik kitorang pekene dulu mee mangkuk besar kat airport tu..dlm airport tu, ni la satu2 nyer kedai yg halal n kitorang berani nk mkn.. kat kedai tu die tunjukkan sekali camne nk buat mee tau..masa aku nk snap gambar mamat yg buat mee tu terus la diorang bergaya konon2 nyer dorang ngah buat mee..hihihi.



video



ok kitorang oder 3 set mee tp lain2 jenis la..aku x igt ape nama mee tu..harga setiap set tu lbh kurang dlm RM24++ .. dlm set mee tu ada mee sup + daging +perut + 2 jenis sayur... sedap gak la mkn nye..selalu tgk dlm tv mcm sedap je org2 china ni mkn tau so dpt la aku merasa gak ape yg dorang selalu mkn dlm tv tu..tp yg xle tahan nyer aku mkn sikit je da kenyang n mmg x dpt nak abis kan..kakak aku n suami die rileks je perabis kan..aku tgk or2 sana yg mkn pun dpt abis kan gak mee diorang tu..pelik gak aku sbb aku mkn sikit je da asa kenyang.. huhuhu/


haa ini la upe nyer set mee yg di oder
mee sup mangkuk besar
upe mee yg diorang buat td
2 jenis sayur
perut dan daging.. 
jemput makan yer...
air yogurt kakak aku oder
air coke je aku oder hihihi

settle je mkn kitorang lepak2 je dl kat airport..ye ar flight kitorang lmbt lg kul 8.30 mlm tp bapak awal sampai kat airport..da sampai awal x tau nk buat ape..ada wifi free apa lg dok download game n lagu je la sambil2 tu dok tangkap gambar mcm org jakun hihi.. tepat kul 6.00 ptg baru la kitorang ble cek in barang2..mmg org pertama la yg cek in sbb awal2 lg kitorang da beratur kat kaunter hihih..setle je cek in abg ipar aku g ajak mkn lg kat tempat td..waaa aku kenyang lg tp dia kate nnt takut rasa lapar lak kat dlm kapal sbb tu la kene mkn lg...hahaha mcm tu pn boleh ke..tp kali ni aku x oder mee aku oder kuetiau plak..tp kuetiau die besar2 lak n sejuk...mmg style masakan die mcm tu kot..tp mmg sedap ar..haa kali ni aku abis mkn hihihi...

kalau kat malaysia kedai ni di panggil gardian ye


kesian x pernah jumpe public phone

org pertama yg beratur nk cek in barang hihih
kaunter 
kuetiau dari guangzhou
sayur kobis
daging
air tembikai
manggo...sedappp

selesai mkn terus kitorang igt nk masuk dalam tp sebelum tu kene la g toilet dl..haa mcm bese la kan toilet kat sini mane gune air nk cebok..nak tau x camne kitorang buat???hahaha akak aku dari hotel lg die da standby mangkuk dlm beg die..die kate senang nnt nk masuk dlm toilet cebok..haaa mmg bergune pun..aku lak siap bawa masuk botol air mineral dlm toilet so sng ar nk tambah air kalau air dlm mangkuk tu da habis..org2 kat sana semua pelik tgk kitorang dok tadah air dan bawa masuk dalam toilet..tp ada ku kesah?????? hahahaha

da setel semua tu masa nk masuk buat pemeriksaan kastam baru kitorang perasan kat tiket tu da di awal kan waktu penerbangan kitorang..mmg terbeliak la mate tgk sbb budget fliht kul 8.30..kat tiket lak tulis pukul 7.30..dala time tu da pukul 6.45..mmg sepantas kilat la kitorang berjalan..x cukup laju jalan kitorang berlari..waaa ko bayang kan la aku ngan beg besar kat belakang berlari2 dlm airport..mmg mengah la..pastu yg aku ni lak terlmapau byk sgt tenaga ada eskulator xnk naik tp g berlari lak..siap berlumbe2 ngan kakak aku lg tau..yg diorang bantai gelak sbb aku x nk naik eskulator tu tp nk berlari..setle je semua pemeriksaan kastam tu kitorang sampai kat pintu yg sepatut nye tunggu tgk2 je masa utk kitorang terbang sebenar nye pukul 8.30pm bkn 7.30pm..perghhhh mmg menyakitkan ati je...knp kat tiket dia g print kul 7.30pm..huhuhummg lepas berlari tu aku da hilang tenaga..masuk2 je kapal aku x toleh kiri kanan terus tutup mate tidur...penat weiii berlari.... ( eh, tp sebelum tutup mate tidur tu aku sempat lg tangkap gambar hihihihii )

sampai kat malaysia dekat pukul 1.30 am..time tu aku da mesej da kat en.suami suh standby kitorang da sampai nk tgu amik barang2 jer...sampai uma lbh kurang pukul 3 pagi..hmmm sama masa mcm kitorang bertolak dl jer.. ms balik tu wardah xde dia tidur kat uma mak mertua aku..so aku berdua je la ngan en.suami..aku igt kan sampai2 je uma en.suami nk tidur tp dia g buka nyer kotak helikopter n terus main..argghhh parah... agak nyer kalau aku beli kerete yg die nak tu comfirm terus turun bawah g main kat jalan raya sorang2...hihihihi...

esok nyer bangun aku siap2 nak g jemput si kecik..tp sebelum pergi en.suami x puas ati lg dia g main helikopter n siap suh aku cas dl sbb kate nyer nnt nak g main kat padang ngan baby..ye sangat la tu.....
sampai2 je kat uma mak mertua aku, aku nampak wardah n aku panggil dia sambil wat tangan terbuka luas mcm ala2 nak peluk dia...dia dengar je suara aku terus berlari n peluk aku..waaaaa bahagia sangat rasa time tu...kire rindu juga wardah kat aku..dia peluk terus xnk lepas tu..pastu aku tengok upe die lain aikk baru bp ari tinggal da lain yer anak mama..makin berisi je aku tgk... 
fuhhh kire percutian kali ni rasa best la n akak aku siap pesan lg nnt dia nk pergi lagi bershoping kat sana..dia ajak aku n aku ckp tengok la kalau aku x bz..huwawawawawa


saja je nk tunjuk pasport

ini dua org konon2 ckp xnk mkn dlm flight tp alih2 oder gak makanan dlm flihgt tu
posing dl sebelum tidur.... muke pun da berminyak abis



dan org yang sangat2 aku rindu sepanjang percutian ini adalah
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.

NUR WARDAH BATRISYIA!!!!!

tembam lak budak ni


SyAyUS sELAmErNyA BeRsAmA

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

wArDAh SeKaRaNG

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers