Jumaat, 8 Februari 2013

kawan baru utk wardah...


haiii..haiiii...haiii..haiii..haiii
eh.eh asal terlebih hai lak ni..hihihi..xde ar windu lak nk update blog semalam x dpt nak update sbb masalah kesihatan..huhuhu try gak update gune tpon tp camne tah xkua2 gak ape yg aku taip..last2 tutup henpon sambung tido..semalam aku di serang cirit birit yg melampau..sampai sekarang masih terasa sakit perut tu..lepas ni tobat xnk mkn sesuka ati...aku rasa aritu aku termakan sotong yg x masak betul tu yg terus di serang sakit..toilet tu xya ckp la bape kali aku pergi kalau toilet tu leh bercakap aku rasa mst die perli2 aku ckp x abis2 lg ke nk"membuang" tu..hihihi..

sepanjang aku cuti semalam kerja aku tido bangun mkn ubat n tido..tu je la keje nyer..ooo wardah laki aku anta kat uma mak mertua sbb aku mmg x larat nak jaga time sakit perut tu...nak tau x masa aku dok ulang alik g dapur tu kan tibe2 mate ni teringin nak pandang kat awning uma aku tu..pastu terus tersentap sbb nampak sepasang mate "lembaga" yg bersinar..mmg aku da gabra nk pasti ape bendalah tu g la panjat sikit tong cat yg ada kat situ sekali tu tgk mcm kucing..tp bl aku panggil2 dia x gerak2 pun..aku pk mayb tu patung kucing yg org atas dok buang2 kot..sbb die x bergerak langsung bl aku dok halau2 die..bunyi pun xde..aku pikir kalau betul kucing jap lg mst die hilang..x silap aku masa aku tgk tu dalam kul 11 pg....

dalam kul 1 mcm tu aku ke dapor balik aku tgk binatang tu x bergerak2 lg..masih ada..aku kacau2 lagi pun x gerak..yg menakutkan aku mate binatang tu bersinar jer... aku budget mmg sah patung..tp xkn patung leh duduk statik mcm tu..aku dok cari2 la kot2 en.suami dok letak patung kucing wardah kat situ ke tp aku rasa patung wardah warne oren n kecik je..x sama mcm binatang aku tgk tu... dalam 4 - 5x gak la aku dok ulang alik tgk binatang tu last2 sampai la kul 5.30 en.suami blk..masa die balik aku tgk kiri kanan tangan die penuh dgn susu n pampers wardah..aikk byk nyer bkn byk lg ke susu n pampers wardah..die ckp ni stok utk raya cina takut kedai tutup lama.. 
Photo: Stok utk raya cina
haa ni la stok utk wardah..byk kan


lepas susun semua susu aku tunjukkan la ape yg aku nampak..pastu en.suami mcm pelik die tgk2..sekali dia ckp 
en.suami : eh..musang la tu mama....
aku : betul ke musang..
en.suami : aah betullah musang..biar je la kat situ jangan kacau
aku : hishh nasib mama x letak tangan mama dekat ngan die kalau x abis kene gigit

lepas tu en.suami ckp kalau x caya jom kite g luar tgk..aku pn ape lg ikut la en.suami keluar tgk pastu dia ckp haa tgk tu ..musang..biar je la...

bl kitorang masuk dalam aku terus masuk bilik pastu en.suami ke bilik air sbb aku rasa die nk betulkan paip air kat toilet tu..ohhh wardah die x amik dr uma mak mertua aku lg sbb tadi sarat dengan barang die beli..aku masuk bilik dok susun2 balik pampers wardah tu sekali en.suami datang kat dalam bilik sambil sebut nama aku..

maaaaaaaa........

aku pandang terus jerit...paaaaaaa....nak tau x ape yg laki aku bawa masuk dalam bilik.... ni ha die bawa.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


haaaa binatang ni la yg en.suami aku g bawa masuk bilik tunjuk kat aku..upe nyer kucing yg dok tenggek kat belakang dapur aku tu..aku tanya camne leh amik ..en.suami ckp dia panjat..kucing tu x lari die manje cume takut2 je sbb x kenal org..waaaaa punye la ep aku bl tgk kucing besar ni..da la bulu tebal panjang lak tu..patut la org leh kate macam musang tgk la saiz die...mst kucing ni ada tuan dia..tp pelik lak mcm ne kucing ni boleh ada kat situ..lama lak tu..
masa kitorang lepas kan die, die agak takut sikit pastu baru dengar suara die..sian sbb lapa ..aku ckp kat en.suami try la bg mkn keropok atau ikan bilis..laki aku bg la keropok die mkn sikit2 jer..pastu aku ckp jom la kite beli sangkar n makanan die..sian kat die..ni kalau tunjuk kat wardah comfirm die suke..tp kene mandi kan dl sbb tgk kucing ni mcm terbiar je bau pun busuk jer....

aku tinggalkan kucing tu kat uma dl sbb die dok menyorok kat bawah sofa aku..mentang2 la kat situ gelap suke lak die duduk situ...oh yaaa nak tau x ape nama kucing tu..laki aku nama kan kucing tu BOB....waaa bob gitu...aku tgk laki aku pun bkn main suke gak bl dapat kucing tu di belai2 nyer...lepas g amik wardah kitorang terus g carefour beli kan sangkar, makanan n pasir utk bob... waa excited kan... aku tanye kat en.suami kalau tuan die cari mcm ne.. die kate tunggu la kalau org ada iklan kan n tawarkan duit baru la kite pulangkan blk.huwawawa mate duitan betul...

 jom tgk ape yg kitorang da belikan utk bob...

sangkar utk bob..murah arge nyer RM58.00

en.suami ngah pilih bekas makanan utk bob

wardah dok tepi tgk je ape kitorang buat

time ni die agak x sabar sbb kitorang buat x tau je kat die sbb kusyuk cari barang bob

bekas makanan utk bob
aku nk beli kan bekas ni utk bob tp laki i ckp nnt la 
muke budak heran nape mama n papa die beli barang utk binatang
pasir utk bob membuang hajat hihihih
pilihan makanan utk bob
byk sgt pilihan makanan bob sampai x tau nk pilih yg mane 1 
suruh en.suami n wardah posing dl


nak tau x kitorang abiskan duit utk semua barang2 bob dekat RM100..huwaaaa betul2 pemurah kan kitorang org baru dtg terus belanja besar utk dia...balik2 tu tgk en.suami da siap pasang sangkar n bg bob mkn..en.suami naik atas dl sementara aku n wardah naik lif..tgu punyer le berejam baru dpt naik... sampai2 je aku suh wardah buka pintu...buka2 pintu je terus dia panggil..papaaaaaaa...pastu terus terdiam sbb die tgk bob..pastu jerit...maa cat miau!!!!! hahaha bkn main suke die bl tgk ada cat kat uma dia...

jom tgk bob mkn nak x??kesian die kelaparan letak makanan terus die mkn..





budak kecik ni sibuk nengok kucing mkn
masukkan bob dalam sangkar
tp bob ni nak bebas gak xnk dok dlm sangkar
muke sedih bob

suke tgk gambar bob time ni





da puas bg bob mkn en.suami mandi kan bob..syampoo bob xde so kitorang pinjam la syampoo wardah..hahaha...masa nak madi kan bob payah gak la..bese la kucing kan takut air..aku n en.suami terpakse pegang sama2..wardah jadi pemerhati..

da siap mandi en.suami lap bob ngan kain..pastu aku nampak wardah lari2 masuk bilik dia..aku igt kan die nak buat ape..sekali die datang balik kat kitorang siap bawa seluar kecik die 2 3 helai..die bg kat aku suruh pakai kan kat bob..aduiii...." tepuk dahi" ... ni kucing la sayang..kucing mane pakai seluar.... ahahah tergelak je aku tgk gelagat wardah... 

da siap mandi masukkan semula bob dalam sangkar..pastu wardah dok bising2 kat aku tanya susu mane nk bg cat..eh..eh...susu cat xde la susu wardah ada laa..bg susu wardah le x..die ckp xle..ehhh kedekut lak yer... aku ckp cat minum air kosong jer.... haa nak tau x masa nk mandi kan bob tu en.suami punyer la sayang kat bob xnk bg sejuk..die g tadah air panas pastu bg rasa suam2..haaa caring giler x laki mak????? ish..ish...untung bob dpt tuan mcm ni...



bob tgh di mandikan oleh en.suami
da mandi en.suami lap2 bdn bob kasi kering
bob yg bertuala mandi..cewaaaaaaah!!!

budak kecik ni sibuk je mama tangkap gambar die pun sama nk tangkap gambar bob
bob da bersih da

da macam kucing terbuang lak aku tgk bob time ni..kurusssss je

penjaga yg setia menemani bob

 bob ni masa kitorang mandi kan punyer la berdaki aku tgk..mst die da lama x mandi..en.suami ckp nnt nak kene mandi kan lg bob ni ..kene beli syampoo khas utk die baru wangi..nnt die g beli syampoo utk bob...excited x laki aku...pastu aku tanya kat en.suami kalau kite bela bob ni mcm ne nk jaga die kalau kite xde kat uma..g bercuti ke..xkn nk tinggalkan die sensorang...en.suami ckp nnt kite anta la kat uma mak..uit...mcm tu pun bole ke???? die kate bole laa..kalau xle kite anta kat sentul pun ok gak....hihihihi...

pagi td ms kitorang nak g kerja dok pk gak camne nak tinggal kan bb ni sorang2 kat uma..sekali aku gtau kat en.suami tutup semua pintu n tingkap pastu lepaskan bob..kesian lak nk kurung die jer..kitorang letak pasir n makanan bob kat luar..masa letak pasir tu aku tgk die suke baring2 kat pasir tu..pastu aku ckp kat en.suami suruh lipat karpet tu takut die buang haruman minyak wangi kang naye je nk mencuci... so kitorang tawakal je la tinggalkan bob  sorang2 kat uma..

masa nak tinggalkan bob tu laki aku siap pesan kat bob lagi suh dok uma elok2..cakap mcm bercakap ngan anak je aku tgk..wardah lak masa aku panggil pakai kasut die xnk gerak dari bob..bl aku angkat die n pakai kan kasut pastu tutup pintu bukan main kuat giler die menangis..sambil panggil2 nama bob...die xnk tinggalkan bob..aku ckp petang kang kite tgk lah bob..pagi ni kan nak g uma mak wan..jenuh gak la nk pujuk die time tu..last2 en,suami pegang bawa ke lif baru la ok...

hisshh wardah2...wardah..betul2 pencinta haiwan la... so nak tau camne bob sorang2 kat uma kene la tunggu blk nnt... harap2 xde la bersepah2 najis dia..sebab aku rasa dia da diajar mebuang kat pasir tu...

so bob.... welcome to our family.....jadi kawan yg baik utk wardah yer...hihihihixde la wardah sunyi main sorang2 lg kat uma...



eh, nak tau x ape akak aku ckp masa aku gtau die yg aku ada bela bob ni... ni haaa meh bace




  erkkk nampak ke x yer ayt dlm kotak tu..kalau x nampak mcm ni meh aku explain kan..

akak aku : Entah sapa2 nyer kucing terlepas…. Sat lagi ada yg tuntut…Satu keje lak bela..bukan ko        
                ada asma ker

aku : kucing tu dr pagi semalam aku tgk die duduk kat belakang uma aku, aku tunjuk yus die ckp            
        musang..sekali die g amik tgk kucing parsi...alah kitorang bela ar sorokkan...kalau org iklan
        
kan bg duit baru pulang kan huwawawa....anak aku pagi td nangis2 x nk tinggal kan kucing tu

akak aku : tu mesti kes kucing merajuk dengan tuan pastu lari dr umah..pastu nak bunuh diri x  
                berani..tu yg dok wat muke kesian srh korang bela...nampak no si wardah tu nak 
                berkawan.. x dok adik kucing pon jadi le.....sat lagi krang mau dia mandi, bedak n 
                bajukan lak kucing tu..

 aku : ?????? aik mcm tu pun boleh ke akak aku ni....


hahaha aku da agak da mst akak aku ckp wardah nak adik punyer..cit.... takpe tunggu2 la dl...nnt da besar sikit baru la bg wardah adik lak...



1 ulasan:

  1. cantiknya bulu bob..untung wardah dapat adik baru...

    BalasPadam

SyAyUS sELAmErNyA BeRsAmA

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

wArDAh SeKaRaNG

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers