Isnin, 8 April 2013

pop cake


ni projek mlm jumaat..hihihi..kebetulan ari jummat aritu en.suami kene ot n wardah lak tertidur ats moto sampai la ke pagi..aku lak kebosanan sorang2 kat uma xde kawan..ape lg terus selongkar peti ais semua cari idea nk buat kerja...sekali terpancul la idea nak buat pop cake...rasa nye ni da lama org buat tp aku baru nk mencuba...kerja2 mcm ni kene buat time si kecik tido kalau x abis semua cokelet dia g mkn nnt..

Photo: En.suami kne ot mlm ni..wardah lak dr ats moto lg da tertidur sampai sekang...so ini la projek mama bg menghilangkan kebosanan dok sorg sambil lyn lawak ke der 2 utk kali ke 2....


ok kat atas tu bahan2 yg diperlukan yer iaitu :

1. kek span ( aku gune moist cake.huhuhu )

2. butter

3. stick lolipop..gune lidi sate pun ok

4. cokelet masakan ( ikut warna ape yg korang nk ..aku gune putih n cokelet )


5. gula2 utk hiaskan cokelet 




 cara2 nye..

1. hancurkan kek td sampai bederai jadi nye..guna tangan aje tp make sure tangan tu da di cuci dl k..


 2. kemudian tambahkan butter n gaul2 kan dengan kek td..


 3.setelah kek n butter da sebati amik secubit kek td n buatkan jd bentuk bulat..


 4. lepastu masukkan kek yg dibulatkan td dalam peti ais..biarkan selama 2 jam..proses ni di buat nk bg kek td keras 


 5. cairkan cokelet masakan dengan menggunakan kaedah double boil atau gune microwave.



 6. keluarkan kek yg di sejukkan td.. cucuk stick lolipop td dengan cokelet kemudian terus cucuk kan dekat kek..agak2 je la masa cucuk tu..buat sampai habis.

7. kemudian amik kek td rendamkan dengan cokelet..pastikan keseluruhan kek td kena cokelet..


8. kemudian boleh lah kite terus main hias2 kan kek tu.. terpulang nk buat corak mcm mne..




** masa nk hiaskan cokelet tu kene cepat la sbb takut cokelet tu mengeras**

sooo jadi la mcm gambar kat bawah ni..




disebabkan mlm tu aku terlebih rajin so aku siap2 packing kak pop cake tu masuk dalam plastik n ikat dengan reben. esok nye aku bawa g uma mak aku n bg kat anak buah aku merasa..anak2 buah aku sume x caya aku buat dorg dok ckp aku beli..ceh...penat aku bersengkang mata diorang x caya lak... bg mak aku rasa pop cake ni dia kata sedap..siap pesan akt wardah lg lepas ni kalau nk mkn cokelet x payah beli mama da pandai buat da..hihihi..kembang semangkuk aku time tu kene puji...



opsss aku lupe nk gtau..aku buat pop cake ni 2 edisi..satu edisi kek n satu lagi edisi mashmalow..cara nye sama je..cume yg mashmalow ni aku bg wardah n anak buah yg umo sama ngan die mkn..ye la kalau bg kek sure budak2 ni xnk mkn punye..kalau mashmalow tu laju je masuk mulut nye..siap buka peti ais amik sendiri lak tu bl da abis mkn...

Photo: Hasil dr projek mlm ni.....gigih siapkan walaupun kesorangan...sok leh ar mkn....


17 ulasan:

  1. bakeriest mistressJumaat, 12 Julai, 2013

    sedapnyerrrrr...........lepas leh la sayer buat mengikut kreativiti cake mistress sayer

    BalasPadam
  2. sedap.... try la anak2 mst suke punyer...

    BalasPadam
  3. selepas siap kna simpan dlm peti sejuk x?

    BalasPadam
  4. aah masuk kan kjap dalampeti sejuk

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq 4 info hehe..

      Padam
  5. Brp jumlah butter nak bg msuk?

    BalasPadam
    Balasan
    1. butter tu saya letak setengah dari 1 butter tu./.tp tgk pada bp banyak kek kite gune sbb nk bg butter n kek tu melekat

      Padam
  6. sis orang desa petaling kl ker.... Aikie Bakery...

    BalasPadam
  7. WOW!! bagus! thanks 4 sharing.

    BalasPadam
  8. salam kak. butter tu tak buat kek tu rasa pahit ke ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. xde ar sy buat xde lak rasa pahit..hihihi..sbb fungsi butter tu pun utk bg kek tu melekat je..tp jgn ar letak banyak ngam2 kek tu dah melekat kire ok la..

      Padam
  9. Assalamualaikum sis. Biasanya pop cake yg d buat drpd cake akan tahan bpe lama ye?

    BalasPadam
  10. Terima kasih atas perkongsian ni...semoga rezki dan ilmu anda brtambah lepas ni...aamiin...

    BalasPadam
  11. thanx 4 the resipi...msty sdap

    BalasPadam
  12. Tanx for sharing....antara resepi yg paling ringkas tp masih nampak cute sangat.... :)

    BalasPadam
  13. Cantiknya comel2πŸ˜πŸ˜πŸ˜„πŸ˜πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ˜˜ I like this one😍😍 so cute little cake pops

    BalasPadam

SyAyUS sELAmErNyA BeRsAmA

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

wArDAh SeKaRaNG

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers